Trwa ładowanie...

 

Trwa zapisywanie na newsletter...

Wdrożenie nowej technologii produkcji folii 5-wielowarstwowej z warstwą bakteriobójczą o szerokim spektrum działania biocydowego, zachowującą swoje właściwości po procesie mrożenia

Opis projektu

Mrożenie to najprostszy i naturalny sposób utrwalania żywności. Podczas magazynowania i transportu produktom należy zapewnić odpowiednie warunki. Istotną rolę odgrywają w tym opakowania. Ekspertem w tworzeniu opakowań foliowych jest firma FOL-POL z Kutna działająca w branży tworzyw sztucznych od 1994 r. Jej pomysłodawcą i założycielem jest Jacek Borowski.

"Od początku działalności poszukujemy nowych rozwiązań oraz innowacyjnych technologii, których wdrożenie pozwoli nam utrzymać wysoką jakość produktów" – mówi Jacek Borowski, właściciel firmy. FOL-POL skutecznie korzysta z unijnych funduszy, a przy realizacji projektów współpracuje z ośrodkami badawczymi i naukowymi.

Zanim firma FOL-POL wprowadziła innowacyjną technologię produkcji 5-warstwowej folii z warstwą bakteriobójczą, przeprowadziła badania rynku. Analiza potwierdziła, że produkt będzie chętnie stosowany przez producentów żywności i opakowań. 

"Nawiązaliśmy współpracę z Instytutem Przemysłu Skórzanego w Zgierzu. Pracownicy instytutu opracowali odpowiednią substancję aktywną, którą dozujemy w procesie produkcji do warstwy mającej bezpośredni kontakt z żywnością. Pomogli nam też znaleźć najlepszą metodę przemysłowej produkcji folii o właściwościach bakteriobójczych" – mówi Jacek Borowski.

Dopiero gdy technologia została opracowana, można było zająć się zakupem linii technologicznej. Służył temu kolejny projekt, realizowany przy udziale środków z programu Inteligentny Rozwój.

"Produkcja folii podlega u nas rygorystycznej kontroli. Wszystkie odpady są ponownie zawracane do cyklu produkcyjnego" – dodaje właściciel firmy.

Galeria

  • Produkcja folii podlega rygorystycznej kontroli

    Produkcja folii podlega rygorystycznej kontroli

  • Substancja aktywna jest dodawana do warstwy mającej bezpośredni kontakt z żywnością

    Substancja aktywna jest dodawana do warstwy mającej bezpośredni kontakt z żywnością

  • Pięciowarstwowa folia z warstwą bakteriobójczą

    Pięciowarstwowa folia z warstwą bakteriobójczą

Informacje szczegółowe

Program

Inteligentny Rozwój

Projekt

Wdrożenie nowej technologii produkcji folii 5-wielowarstwowej z warstwą bakteriobójczą o szerokim spektrum działania biocydowego, zachowującą swoje właściwości po procesie mrożenia

Wartość

11,49 mln zł, w tym z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR): 6 mln zł